Accommodatie op IJsland - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen
 • Je bevindt je hier: 
 • Home » 
 • Accommodatie op IJsland

Accommodatie op IJsland

Accommodatie op IJsland

De opties voor accommodatie op IJsland lopen uiteen van guesthouses tot hotels, vakantiehuisjes of campings.Onze autorondreizen kunnen qua vooraf vastgelegde accommodatie worden ingedeeld in drie types: met overnachtingen in hotels, guesthouses en boerderij-accommodaties, met overnachtingen in vakantiehuisjes of een mix van beide. Waar je voor kiest, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Ook als je liever wilt kamperen, zijn hier mogelijkheden voor. We zetten hieronder de keuzemogelijkheden even op een rijtje.

De meeste accommodaties in Reykjavík bevinden zich in of nabij het centrum van de stad, op loopafstand van de voornaamste bezienswaardigheden en natuurlijk de vele gezellige restaurantjes en cafés. Buiten Reykjavík verblijf je in kleine plaatsjes en op landelijke locaties, van waaruit je gemakkelijk de prachtige omgeving kunt ontdekken. Afhankelijk van welke reis je kiest, verblijf je meestal één, twee of soms drie nachten in dezelfde accommodatie. Als je het prettig vindt om op veel verschillende plekken te overnachten en daardoor een groot deel van het land te kunnen zien en om ’s morgens meteen aan te kunnen schuiven bij het ontbijt (m.u.v. slaapzakaccommodatie), dan is dit het type accommodatie voor jou.

Binnen deze categorie kun je kiezen uit de volgende niveaus van comfort:

Slaapzakaccommodatie Kamers in hostels zonder beddengoed (je neemt je eigen slaapzak mee), met douche en toilet op de gang en exclusief ontbijt. In de hostels is een keuken aanwezig waar je zelf je maaltijden kunt bereiden. Wanneer je bij ons een reis boekt met slaapzakaccommodatie, zijn we uitgegaan van een 2-persoonskamer. Tegenwoordig mag je niet meer in alle hostels eigen slaapzak gebruiken, maar wordt je verplicht om extra lakenpakketten te huren van € 10 – € 15 per persoon per nacht. Deze lakenpakketten hebben wij niet in de prijs mee berekend.  Wij zullen dan ook ons best doen om de overnachtingen zoveel mogelijk in ‘echte slaapzakaccommodaties’ te boeken.
Kamers zonder douche en toilet (zonder d/t) Opgemaakte bedden in kamers zonder privéfaciliteiten, met douche en toilet op de gang, maar wel inclusief ontbijt.
Kamers met douche en toilet (met d/t) Opgemaakte bedden in kamers met eigen douche en toilet op de kamer, inclusief ontbijt.
Comfortklasse met douche en toilet (met d/t +) Opgemaakte bedden in kamers met eigen douche en toilet op de kamer, inclusief ontbijt, in hotels met meer faciliteiten en/of op gewilde locaties. Ben hierin geïnteresseerd, maken we graag een offerte op maat.

Klik HIER voor een overzicht van reizen naar IJsland waarbij je (voornamelijk) in hotels/guesthouses verblijft.

Als je het fijn vindt om een vaste ‘thuisbasis’ te hebben voor een aantal nachten en van daaruit uitstapjes wilt maken naar de bezienswaardigheden in de omgeving, dan is een vakantiehuisjesreis wellicht iets voor jou. Je verblijft steeds minimaal drie nachten in hetzelfde huisje en hoeft dus niet elke keer je spullen opnieuw in te pakken. Je hebt alle vrijheid om je eigen dagen in te delen. Bovendien heeft een aantal van de vakantiehuisjes een eigen ‘hot pot’ op de veranda, waar je heerlijk kunt ontspannen! De huisjes staan allemaal vrij en maken soms deel uit van kleinschalige ‘vakantieparken’ (denk aan zeven of acht huisjes). De meeste huisjes zijn geschikt voor vier tot zes personen. Niet alle gebieden lenen zich daar even goed voor omdat het aantal mogelijkheden (verschillende dagtochten) vaak beperkt is. Het zuidwesten, westen, noordoosten en oosten van IJsland lenen zich echter prima voor het maken van dagtochten.

Let op: de vakantiehuisjes hebben vaak vaste wisseldagen, namelijk donderdag en zondag. Dat betekent dat de vakantiehuisjesreizen in veel gevallen vaste vertrekdagen hebben. Dit wordt bij de betreffende reizen aangegeven.

Klik HIER voor een overzicht van reizen naar IJsland waarbij je (voornamelijk) in vakantiehuisjes verblijft.

Voorbeelden van vakantiehuisjes:

Gljúfur (Zuidwest-IJsland)

Tussen Hveragerði en Selfoss, een uurtje rijden vanaf Reykjavík, kunnen we bij de boerderij Gljúfurbústaðir houten bungalows voor je reserveren. De zomerhuisjes liggen zeer centraal en zijn daarom uitermate geschikt voor het maken van wandelingen in de nabije omgeving (bijv. in Þingvellir en het Hengill-gebergte) en/of autodagtochten, zoals:

 • Hveragerði-Reykjavík
 • Reykjanes-Blue Lagoon-Krýsuvík
 • Geysir-Gullfoss-Laugarvatn-Þingvellir
 • Kaldidalur-Langjökull-Hraunfossar-Hvalfjörður
 • Þjórsárdalur-Keldur
 • Seljalandsfoss-Skógafoss-Mýrdalsjökull-Dyrhólaey
 • Laugarvatn-Brúarárskörð-Hlöðufell-Geysir (alleen voor jeeps)!
 • Landmannalaugar (alleen voor jeeps)
 • Þórsmörk (alleen voor grote jeeps)
 • Hagavatn (alleen voor jeeps)

De huisjes liggen een paar kilometer van de ringweg aan de voet van een berg met mooi uitzicht over de omgeving. Ze bieden plaats aan 6 personen (2 éénpersoons bedden en 2 tweepersoonsbedden), hebben een huiskamer, een keuken met alle benodigdheden, een wc en een douche. Het huisje is verder uitgerust met een koelkast, cd-speler, televisie, gasbarbecue, terras en – op het terras – een eigen hete pot! Warm en koud water, verwarming en electriciteit zijn bij de huurprijs inbegrepen. Je wordt geacht het huisje weer schoon achter te laten.

Kaldbakskot (Noordoost-IJsland)

Ten zuiden van Húsavík liggen de Kaldbakskot-huisjes. Vanuit Reykjavík kun je er in 1 (lange) dag naartoe rijden. Vanaf de huisjes heb je een prachtig uitzicht over de baai bij Húsavík. Ze liggen erg centraal en er is ook een gemeenschappelijke hete pot. Vanuit Kaldbakskot kun je bijvoorbeeld auto-dagtochten maken naar:

 • Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland, en het dal ten zuiden ervan
 • Goðafoss-waterval en het Laufás-volksmuseum
 • Mývatn, een paradijs voor geologen, natuurliefhebbers, fotografen en vogelaars
 • Húsavík (o.a. beroemd om zijn walvissafari’s)
 • het Nationale Park Jökulsárgljúfur (met Hljóðaklettar, Ásbyrgi en de Dettifoss-waterval)
 • Dalvík en het eilandje Hrísey
 • het op de poolcirkel gelegen eilandje Grímsey
 • Herðubreið en de Askja (alleen voor jeeps)
 • Laugarfell en de Aldeyjarfoss-waterval (alleen voor jeeps)

 

Bij de reizen waarbij je een aantal nachten in vakantiehuisjes verblijft en een aantal nachten in hotels zijn de hotelovernachtingen vaak ‘doorgangsovernachtingen’. Je blijft dan één nacht in het betreffende hotel en reist de volgende dag weer verder. Dit is meestal het geval wanneer je grotere afstanden in korte tijd moet overbruggen, maar waarbij je uiteraard nog wel tijd hebt om te stoppen bij bezienswaardigheden onderweg. Je combineert hierbij dus de rust van het verblijven in vakantiehuisjes met het voordeel van hotelrondreizen, namelijk dat je in een korte tijd een groter deel van het land kunt zien.

In de zomermaanden wordt er veel op IJsland gekampeerd. Er zijn meer dan 100 vaak eenvoudige campings, waarvan de meeste van begin juni tot eind augustus zijn geopend. Wie in de vrije natuur kampeert, heeft officieel altijd toestemming van de landeigenaar nodig. Dit levert doorgaans weinig tot geen problemen op; soms moet je hiervoor betalen. Wij raden aan om gebruik te maken van de campings, dit in verband met het behoud van de natuur. In beschermde gebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn ben je verplicht gebruik te maken van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost ca. € 12,50 – € 15,00 p.p.p.n. Kinderen (13-16) betalen vaak maar de helft en kinderen tot 12 jaar zijn regelmatig gratis. Er komen eventueel nog wel kosten bij voor het douchen, elektriciteit en dergelijke.

Zorg voor een goede uitrusting, een degelijke, waterdichte en windvaste tent, enkele rotsharingen, een warme slaapzak en een goed matrasje (niet goedkoop, maar wel erg goed zijn de zogenaamde Therm-a-rest-matrasjes). Een stevige wandeling voor het slapen gaan is ook een goede remedie tegen koude nachten. Een kookuitrusting verdient zichzelf op IJsland heel snel terug. Petroleum en spiritus zijn lastig verkrijgbaar. Coleman-brandstof, Epi-gas met butaanvulling, Primus- en sommige Campinggaz-tankjes (w.o. de bekende doorpriktankjes) zijn op redelijk veel plaatsen verkrijgbaar. Loodvrije benzine is overal verkrijgbaar, maar je brander mag geen benzineresten bevatten (dus thuis ruim voor vertrek heel goed legen en luchten!). Neem – wanneer je in het wild kampeert – altijd al je afval mee naar de bewoonde wereld. Begraaf het nooit en gooi het ook niet in beekjes.

Camping Card 2018
Je kunt ook gebruik maken van een campingcard. Bij deze organisatie zijn 41 campings aangesloten. De kaart is geldig voor een gezin tot 4 personen en je kunt hem 28 nachten gebruiken. Je mag alleen niet langer dan 4 nachten achter elkaar op een camping blijven staan. De kaart kost circa € 149 en je kunt hem kopen op de veerboot Norröna van Smyril Line, de postkantoren en de Shell tankstations en bijna alle aangesloten campings. Buitengewoon waar voor je geld!

 

 • vakantiehuisje Foto: Gerard Janssen
 • Vakantiehuisje in Grímsnes in oktober
 • Vakantiehuisje bij Snorrastaðir

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »