Warme badjes - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Warme badjes

Op IJsland vind je een groot aantal warme badjes, soms is het een poel of beekbedding, soms ook is hij vormgegeven door het maken van een opvangbak. Maar allemaal worden ze direct gevoed met natuurlijk warm water. Hieronder zie je een kaart, waar de belangrijkste badjes met een rode stip zijn aangeven. Als je daarop klikt, krijg je een detailkaart te zien met de exacte locatie.

Op deze kaart vind je een mooi overzicht van verschillende warme badjes. Er zijn er echter nog veel meer zoals te zien op de pagina. Ben je juist geïnteresseerd in de (oude) natuurlijke warme badjes op IJsland, die vaak ook een historische achtergrond hebben met een mooi bijpassend verhaal (zoals het Grettislaug in Skagafjördur), bestel dan bij ons het boek Thermal Pools in Iceland (B08). Voor de liefhebber écht de moeite waard!

Wanneer je bij ons een rondreis boekt, krijg je niet alleen de Dominicus Reisgids van IJsland, maar ook een routebeschrijving en uitgebreide regiobeschrijvingen. Je bent uiteraard ook van harte welkom bij ons op kantoor, maar maak altijd eerst even een afspraak. Dan nemen we ruim te tijd om je IJslandreis met je te bespreken en kunnen we je natuurlijk nog meer over deze warme badjes vertellen.

 

HET VERHAAL BIJ HET GRETTISLAUG  (het zwembad van Grettir)

Grettislaug is een gerestaureerd warm badje dichtbij de boerderij Reykir aan het einde van de weg 748. Zowel het badje als de boerderij worden in de Saga van Grettir de Sterke genoemd. Grettir warmde zichzelf op na een zwemtocht door het koude water vanuit het eiland Drangey op zoek aar vuur…   Lees meer>>

DE GRETTIS SAGA

De Grettis Saga, waarvan de schrijver onbekend is, is één van de populairste saga’s en stamt al uit ongeveer 1320 en speelt zich af in de 11de eeuw. Grettir krijgt al in zijn jonge jaren de bijnaam “Grettir de Sterke” vanwege zijn bovenmenselijke kracht. Hij eindigt zijn leven echter als een verstotene en moet als vogelvrijverklaarde 20 jaar zien te overleven. Dat lukt hem zowaar bijna met hulp van vrienden en familie. De laatste drie jaar houdt hij zich samen met zijn broer en zijn slaaf in leven op het eiland Drangey. De mannen leven van vogels, eieren en schapen. Het eiland kon in die tijd maar op één plaats met behulp van een touwladder worden beklommen. Uiteindelijke wisten zijn vijanden het eiland te bedwingen en Grettir te vermoorden. Glaumur, zijn slaaf die op dat moment de ladder moest bewaken, was in slaap gevallen. Grettir had inmiddels 19 jaar als balling geleefd en zou het daaropvolgende jaar weer vrij zijn. Een tragisch verhaal, maar hoogstwaarschijnlijk met een hoog waarheidsgehalte.

Welke rol speelde het Grettislaug nu in dit verhaal? Omdat Grettirs slaaf Glaumur het vuur had laten uitgaan en ze geen boot ter beschikking hadden, besloot Grettir naar het vasteland te zwemmen om vuur te gaan halen, een overtocht van 7 km door het koude water. Het warme badje van de boerderij Reykir gebruikte Grettir om weer warm te worden. Na een ontmoeting met het dienstmeisje en de boerendochter…., vertrekt Grettir met vuur weer naar het eiland.

In de Dominicus Reisgids staat mooi stukje vertaling van de Grettis Saga. (Bron: De saga van Grettir de Sterke, vertaald door Tonny Buijs i.s.m. Dasiy L Neijmann; uitgeverij Horse-shoe Publishing)

Grettislaug is ongeveer 39°C warm, enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden. Er zijn kleedkamers en omdat het warme badje op privéterrein ligt, worden er entreekosten gevraagd.

 

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »