Zomer op IJsland - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Zomer op IJsland

Onze zomerreizen

Waarom in de zomer naar IJsland?

Wanneer je geen specifieke plannen hebt en je wilt kennismaken met IJsland is de zomer waarschijnlijk de beste tijd om te gaan. Het land staat in bloei, de dagen zijn lang en de temperatuur is over het algemeen aangenaam. Ook wanneer je het hele eiland rond wilt rijden, is de zomer waarschijnlijk de beste keuze, dit in verband met de begaanbaarheid van de wegen. De wegen in het hoogland zijn zelfs alleen in de zomermaanden geopend.

Midzomernachtzon

Van juni tot en met augustus gaat de zon nauwelijks onder en kun je optimaal genieten van de lange dagen: tot in de late uren kun je wandelen, fotograferen of er met de auto op uit gaan. Rond 21 juni, midzomernacht, gaat de zon helemaal niet onder.

grafiek daglengte IJS-NL

Gemiddelde daglengte in Reykjavík en in Amsterdam

Flora & fauna

IJsland bestaat voor het grootste deel uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden en gletsjers. De grootste gletsjer, Vatnajökull, bedekt ongeveer 8% van het landoppervlak. Slechts 1% van het land is begroeid met bomen. Wel zijn er veel soorten grassen, mossen en bessenstruiken, die in september de mooiste herfstkleuren krijgen. Op IJsland zijn sommige dieren, zoals schapen, vogels en natuurlijk de IJslandse paarden zeer prominent aanwezig. ’s Zomers lopen veel schapen los rond in de bergen. Je ziet ze dan ook vaak op de moeilijkst bereikbare rotsen staan grazen, maar ook midden op de weg kom je ze vaak tegen. Voor vogelliefhebbers is IJsland een waar paradijs: er zijn in totaal zo’n 370 verschillende soorten vogels te vinden, waarvan de papegaaiduiker waarschijnlijk de bekendste is. Ongeveer 60% van de wereldpopulatie van deze soort is van eind mei tot half augustus op IJsland te vinden. Ook poolvossen en rendieren komen op IJsland voor, al kom je deze dieren waarschijnlijk niet zo vaak tegen.

Heb je een 4WD nodig in de zomer?

Dit is afhankelijk van je reiswensen. De ringweg van IJsland is bijna helemaal geasfalteerd en is in het zomerseizoen prima te berijden voor auto’s zonder vierwielaandrijving. Veel van de hoogtepunten van IJsland liggen aan of vlakbij de ringweg. Wil je echter door het ruige binnenland van IJsland rijden, dan is een 4WD verplicht. De zogenaamde F-wegen in het binnenland, waar rivierdoorsteken geen uitzondering zijn, zijn uitsluitend geschikt voor 4WD auto’s.

  • Chamerion latifolium; het wilgenroosje is te vinden verspreid over heel IJsland.
  • Wollegras
  • Engelwortel
  • Arctische lupine

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »