Paklijst - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Paklijst

paklijstEen paklijst is altijd zeer persoonlijk en afhankelijk van wat je in welk seizoen gaat doen (wandelen, autorondreis, paardrijtocht, enz.), maar een aantal zaken mogen niet ontbreken.

Kleding
Het weer op IJsland is zeer grillig: het mooiste weer van de wereld met temperaturen van zo’n 18ºC kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Toch zijn hele dikke truien en zware spijkerbroeken niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die je naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst. Voor koukleumen is een maillot onder de broek een uitkomst bij koud weer. Regenkleding dient écht waterdicht te zijn; een poncho en een paraplu zijn niet ideaal omdat het vaak waait. Vanwege die wind verdient tijdens wandelingen een bril de voorkeur boven contactlenzen (neem evt. beide mee, indien aanwezig). Vergeet de zwemkleding niet, want op IJsland zijn de vele zwembaden en enkele warme bronnen en beken het hele jaar door open voor het publiek en bovendien heerlijk warm.

Voor wandelaars
(Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool. Voor dagwandelingen is een ruim dagrugzakje handig (voor regenkleding, lunchpakketje, fotocamera, e.d.). Wie meerdaagse rugzaktrektochten gaat maken heeft een gewone rugzak nodig (min. 60 liter) met evt. een regenhoes. Uitschuifbare wandelstokken ontlasten de knieën en geven steun bij rivierdoorsteken. Voor rivierdoorsteken mogen een paar goedkope gympjes, o.i.d. niet ontbreken.

Voor kampeerders
Zorg voor een stormvast tentje en goede haringen; enkele zogenaamde rotsharingen voor op de hoeken en voor de stormlijnen zijn aan te bevelen. Beknibbel niet op een goed matrasje. Niet goedkoop, maar ideaal zijn de zogenaamde self-inflating matrasjes van een gerenommeerd merk (bijv. Therm-a-Rest). En uiteraard mag een warme slaapzak (door de fabrikant minimaal tot -5 gegarandeerd) niet ontbreken; in het binnenland kan ook ‘s zomers enkele graden nachtvorst voor komen. Een donzen slaapzak is alleen aan te raden wanneer die goed geïmpregneerd is.

Voor niet-kampeerders
Houd er rekening mee dat het in de meeste IJslandse gebouwen warm is en dat er niet gerookt mag worden. Wie van hutten gebruikt maakt, moet zich realiseren dat de IJslandse hutten niet zijn te vergelijken met veel hutten in de Alpen en Noorwegen, die ook maaltijden serveren. Alle voedsel dient men zelf mee te nemen en te bereiden. Lang niet alle hutten beschikken over een keuken. Schoenen worden in een IJslands huis (en hut) bij de voordeur in de hal gezet; sloffen en/of extra sokken houden de voeten warm.

Voor ruiters
Mee te nemen paardrij-kleding, zoals rijbroek, rubberen rijlaarzen of schoenen met chaps moeten officieel ontsmet zijn door een daartoe bevoegde instantie (bijv. de veterinaire dienst); en dit moet ook kunnen worden aangetoond, bijvoorbeeld door middel van een Engelstalig schrijven met handtekening en stempel van de dierenarts of veterinaire dienst . In de praktijk blijkt dit echter erg lastig. Het is ook mogelijk om (rijkleding en) rijlaarzen bij aankomst op Keflavík door een daarin gespecialiseerd bedrijf te laten desinfecteren (mits je op Keflavík aanvliegt). Hieraan zijn wel kosten verbonden. Nieuwe spullen hoeven uiteraard niet te worden ontsmet of gewassen.
Het is verboden om gebruikte, leren paardrij-kleding (rijlaarzen, handschoenen, helm), waxkleding, gebruikte zadels en hoofdstellen mee naar IJsland te nemen!
De meeste paardrij-organisaties op IJsland stellen een rijcap en regenkleding beschikbaar voor de deelnemers aan hun tochten.

Algemeen
In tegenstelling tot de meeste andere noordelijke gebieden heb je op IJsland niet zo veel last van muggen, zoals wij die kennen. Met mooi, maar vooral windstil weer zijn er soms wel grote aantallen kleine vliegjes (zoals de midges in Schotland), die erg hinderlijk kunnen zijn (evt. fijnmazig muskietennetje meenemen), die soms steken en die op IJsland muggen worden genoemd. Zodra het gaat waaien, zoeken ze bescherming in de onderbegroeiing en heeft u er weinig last meer van. Het enige gebied, dat berucht is om zijn muggen is Mývatn, dat niet voor niets ‘muggenmeer’ betekent. Aan de rand van het meer zijn ze het talrijkst; iets verder van het meer verwijderd heb je er doorgaans niet veel last meer van.
Wanneer je van een alcoholische versnapering houdt, kun je die om prijstechnische redenen het beste al vanuit Nederland meenemen of op de luchthaven van Schiphol of Keflavík kopen (je mag bij aankomst op IJsland op de luchthaven van Keflavík ook taxfree inkopen doen).
In alle grotere plaatsen en op de luchthaven van Keflavík kun je bij postkantoren en banken geld wisselen en pinnen. Verder kun je bijna overal met een creditcard betalen (Visa en Mastercard zijn het meest geaccepteerd).
Bij een busreis, een autorondreis of een paardrijtocht is het het handigst wanneer de bagage in twee niet te grote sport- of weekendtassen zit, bijvoorbeeld één voor de dagelijkse spullen en één voor de dingen die je minder vaak nodig hebt. Tassen kunnen namelijk beter gestapeld worden in een bagageruimte van een bus of auto dan koffers.

Wanneer je naar IJsland vliegt, mag je normaliter 23 kilo (Iceland Express en Icelandair) bagage + handbagage ter grootte van een dagrugzakje, attachékoffer of fototas meenemen.
Wanneer je meer dan 23 kilo bagage (+ handbagage) bij je hebt, moet je meestal bijbetalen.

Nog enkele zaken om aan te denken vlak vóórdat je vertrekt:

 • Is een reisverzekering afgesloten?
 • Weten achterblijvers uw adres(sen) of reisplannen op IJsland?
 • Is de verwarming laag gezet?
 • Is de vuilnisbak leeg?
 • Is kort houdbare voeding uit de koelkast en broodlade?
 • Is de antenne uit de tv en/of radio (blikseminslag)?
 • Zijn elektrische apparaten uitgeschakeld?
 • Is de wekker uitgezet?
 • Is het legen van de brievenbus geregeld?
 • Is het planten water geven geregeld?
 • Staat er +31 voor alle nummers in je GSM?
 • Is de verlichting juist ingesteld (tijdschakelaar)?
 • Zijn het gas en water (i.v.t.) al dan niet gedeeltelijk afgesloten (buitenkraan)?

Lijst
Nadat je op de paklijst lijst hebt aangevinkt wat je mee naar IJsland wilt nemen, kun je de lijst uitprinten.

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »