Het hoogland - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Het hoogland

De binnenlanden van IJsland zijn woest en onherbergzaam. Het is dé plek om de spanning van het dagelijkse leven achter je te laten en te genieten van de stilte en rust die dit gebied biedt. De zwarte zand- en lavawoestijnen worden afgewisseld met kleurrijke bergformaties, onverwachte watervallen en geothermische bronnen. Je komt op plaatsen die je het gevoel kunnen geven dat er nog nooit iemand is geweest. Op de hooglandroutes kom je soms rivieren tegen die moeten worden doorwaad, waardoor deze routes uitsluitend toegankelijk zijn voor 4WD terreinwagens. Deze wegen zijn alleen geopend in juli en augustus. Als je niet zelf wilt rijden, maar toch van het hoogland wilt proeven, kun je ook een bus- of jeepexcursie doen. Een aantal hoogtepunten van het hoogland hebben wij hieronder kort beschreven.

Landmannalaugar

Een van de meest indrukwekkende wandelgebieden van het hoogland vind je in het zuiden van IJsland, op zo’n 180 kilometer ten oosten van Reykjavík. Landmannalaugar staat bekend om zijn prachtige geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen, waar je schitterende wandelingen kunt maken. Het gedeelte ‘Laugar’ van de naam Landmannalaugar betekent ‘baden’ en verwijst naar de natuurlijke warme bronnen die je hier vindt, waar je heerlijk in kunt ontspannen. Er zijn dagtochten mogelijk vanuit Reykjavík, maar als je meerdere dagen wilt genieten van dit spectaculaire gebied, kijk dan eens naar de zesdaagse wandeltocht Laugavegur (waarvan vier wandeldagen) bij onze wandelreizen. Lees meer…

Sprengisandur

De meest bekende hooglandroute Sprengisandur loopt dwars door het hoogland van noord naar zuid. Op deze route kom je onder andere langs Landmannalaugar en de waterval Aldeyjarfoss, die omringd is door prachtige basaltformaties. Ook zullen er diverse rivieren moeten worden doorgestoken. De naam Sprengisandur betekent ‘springen/ontploffen- zandvlakte’ en is afgeleid van het feit dat mensen in vroegere tijden zo snel mogelijk te paard over deze onherbergzame vlakte moesten reizen en vaak zo snel reden, dat hun paarden ‘ontploften’ van alle inspanning. Met alle spookverhalen die de ronde deden over de Sprengisandur is het wel begrijpelijk dat mensen hier zo kort mogelijk wilden zijn… desondanks is het een zeer indrukwekkende route! Lees meer…

Askja

De actieve vulkaan Askja ligt ten noorden van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull. Het gebied rondom Askja omvat meerdere caldera’s en is ooit gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo-project naar de maan zouden reizen. Dit zegt wel iets over het bijzondere karakter van dit afgelegen gebied. De vulkaan is in 1961 voor het laatst uitgebarsten en het meer van de krater, Öskjuvatn, is met 220 meter het diepste meer van IJsland. In het nabijgelegen warme kratermeer Víti kun je zwemmen. Op korte afstand van Askja vind je verder de indrukwekkende tafelberg Herðubreið, de ‘koningin van de IJslandse bergen’. Lees meer…

Andere parels van het hoogland zijn bijvoorbeeld Þórsmörk, een prachtige, door drie gletsjers omringde vallei in het zuiden van IJsland, die bij uitstek geschikt is voor (lange) wandelingen; Hveravellir, een hetebronnengebied met pruttelende modderpoelen en een warm bad aan de Kjölur hooglandroute; Eldgjá, een vulkanische kloof ten oosten van Landmannalaugar met daarin de mooie waterval Ófærufoss.

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »