Sprengisandur route F26 - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Sprengisandur route F26

De meest bekende hooglandroute Sprengisandur loopt dwars door het hoogland van IJsland. Op deze route kom je onder andere langs Landmannalaugar en de waterval Aldeyjarfoss, die omringd is door prachtige basaltformaties. Ook zullen er diverse rivieren moeten worden doorgestoken. De naam Sprengisandur betekent ‘springen/ontploffen- zandvlakte’ en is afgeleid van het feit dat mensen in vroegere tijden zo snel mogelijk te paard over deze onherbergzame vlakte moesten reizen en vaak zo snel reden, dat hun paarden ‘ontploften’ van alle inspanning. Met alle spookverhalen die de ronde deden over de Sprengisandur is het wel begrijpelijk dat mensen hier zo kort mogelijk wilden zijn… desondanks is het een zeer indrukwekkende route!

De Sprengisandur hooglandroute loopt van Hrauneyjar in het zuiden tussen de gletsjers Hofsjökull en Vatnajökull door naar het noorden en eindigt in de buurt van de Goðafoss watervall. Met een lengte van ongeveer 250 kilometer is Sprengisandur de langste hooglandweg op IJsland. Het is een bijzondere route, met name vanwege de uitgestrektheid van het landschap en de prachtige vergezichten. Voor de reiziger die geniet van stilte en eenzaamheid is dit de ultieme route. Er zijn weinig ‘hoogtepunten’ onderweg, maar de zwarte vulkanische zandvlaktes en af en toe een onoverbrugde rivier waar je doorheen moet, maken de Sprengisandur een hele ervaring. Ook zijn er enkele zijwegen naar andere gebieden die zeker de moeite waard zijn. Zo heb je bijvoorbeeld het merengebied Veiðivötn, waar je verschillende met water gevulde vulkaankraters tegenkomt. De meeste van deze kraters zijn ontstaan na een grote vulkaanuitbarsting in 1477. Hier vlakbij vind je ook Jökulheimar, een prachtige weg door een zwarte woestijn die door IJslanders veel wordt gebruikt als opstap naar de Vatnajökull.

kaart sprengisandur

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »