Noord-IJsland - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Noord-IJsland

Het noorden van IJsland staat bekend om zijn vulkanische activiteit en ongekende schoonheid. Prachtige bergpassen en uitgestrekte lavavelden wisselen elkaar af. De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd in de buurt van het ‘muggenmeer’ Mývatn, waar onder andere vulkanen, kraters, grillige rotsformaties en geothermische velden te vinden zijn. Maar ook IJslands tweede stad Akureyri is zeker een bezoek waard, evenals het vissersplaatsje Húsavík, waar met name de walvisexcursies erg populair zijn. Een selectie van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-IJsland hebben wij hieronder beschreven.

Mývatn

Het gebied rond Mývatn is één van de droogste en zonnigste plaatsen van IJsland en het staat bekend om de vele vogels die hier te vinden zijn. Er komen meer dan 115 verschillende soorten vogels voor rond het meer en het is één van de door vogelspotters meest bezochte plekken ter wereld. Vlakbij het meer liggen onder andere het kleurrijke solfatarenveld Námaskarð, met zijn stomende (en stinkende!) zwavelbronnen en Dimmuborgir, een prachtig wandelgebied met zeer grillige lavaformaties, waar vooral ‘het gat’ een populaire fotolocatie is. Een aanrader is ook zeker een wandeling naar de rand van de krater van Hverfell, een 2500 jaar oude kegelvulkaan, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over Mývatn. Een goede plaats om te ontspannen is Jarðböðin við Mývatn. Dit complex van geothermische baden is een rustiger, minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon. Lees meer over Mývatn…

Vatnajökull National Park (noord)

Het noordelijke deel van dit nationale park bestaat uit verschillende schitterende bezienswaardigheden. Zo is hier onder andere de indrukwekkende waterval Dettifoss te vinden, de hoefvormige kloof Ásbyrgi (‘Godenburcht’) en Hljóðaklettar (‘Echorotsen’). Verder is Hljóðaklettar (‘Echorotsen’) ook zeker een bezoek waard. Hier zorgen de verschillende grotten en basaltformaties voor een bijzonder akoestisch effect. Sommige rotsen hebben een eigen naam, zo zijn hier onder andere ‘de Trol’ en ‘de Kerk’ te vinden. Zoals je in het zuiden van IJsland de Golden Circle hebt, zo is hier de Diamond Circle een bijzondere route, waarbij je langs veel van deze bezienswaardigheden komt. Lees meer over de Diamond Circle…

Akureyri

De hoofdstad van het noorden is schitterend gelegen op de binnenste punt van de fjord Eyjafjörður. Akureyri heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, restaurants en uitgaansgelegenheden. Er zijn interessante musea, een botanische tuin, verschillende kerken en met name in de zomer worden hier ook veel culturele festivals georganiseerd.

Naast deze hoogtepunten heeft Noord-IJsland nog veel meer natuurschoon te bieden. Zo liggen in de buurt van Mývatn ook de historisch belangrijke waterval Goðafoss, de krachtcentrale bij de vulkaan Krafla en de explosiekrater Víti. Maar ook een uitstapje per veerboot of vliegtuigje naar het eilandje Grímsey, dat op de poolcirkel ligt, is mogelijk. Verder naar het westen, op het schiereiland Vatnsnes, leven veel zeehonden, en ook de bijzondere rotsformatie in zee Hvítserkur is een leuke attractie. Lees meer over Vatnsnes…

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »