Oost-IJsland - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen

Oost-IJsland

Het oosten van IJsland wordt gekenmerkt door diepe, ruige fjorden, steile bergen en vriendelijke vissersdorpjes. Het is een relatief dunbevolkt gebied, maar rijk aan historie en volksverhalen. Ook IJslands grootste bos Hallormsstaður is hier te vinden, evenals de 118 meter hoge waterval Hengifoss, een van de hoogste watervallen van IJsland. De ongerepte natuur van Oost-IJsland is bij uitstek geschikt voor zowel korte als langere wandelingen, en voor mensen die op zoek zijn naar stilte en rust is dit een geweldig gebied om te bezoeken. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Wij hebben hieronder een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Egilsstaðir

De grootste plaats van Oost-IJsland is Egilsstaðir, waar ook een klein vliegveld te vinden is voor binnenlandse vluchten. Egilsstaðir ligt aan de oostelijke oever van het langgerekte meer Lagarfjlót, waar zich volgens de volksverhalen het monster Lagarfljótsormurinn (‘De worm van het Lagarfljót’) schuilhoudt. Vlakbij Egilsstaðir ligt Hallormsstaður, IJslands grootste bos, dat iets meer dan 1% van het land bedekt. De eerste bomen zijn hier in 1903 geplant, maar het grootste deel van de bomen is in de afgelopen 50 à 60 jaar neergezet. Er wordt onder andere onderzocht welke bomen het beste tegen het klimaat op IJsland kunnen. Aan de noordkant van het Lagarfljót ligt de hoge, smalle waterval Hengifoss, die bereikbaar is na een leuke wandeling. In het gesteente waarlangs de waterval naar beneden valt, wisselen bruingrijze en rode lagen elkaar af.

Papegaaiduikers en andere vogels

In het oosten van IJsland zijn op verschillende plaatsen grote hoeveelheden vogels te vinden. De papegaaiduiker is misschien wel de bekendste vogel van IJsland. Van eind mei tot half augustus is ongeveer 60% van de gehele wereldpopulatie papegaaiduikers op IJsland te vinden en in Oost-IJsland is dit met name op het schiereiland Langanes en op het eilandje Papey in de buurt van Djúpivogur. Op Langanes wonen vrijwel geen mensen, maar des te meer vogels: grote aantallen jan-van-genten, zee-alken, zeekoeten en allerlei meeuwensoorten hebben hier met name ’s zomers hun thuisbasis.

De bewoonde wereld

Gelegen aan de schitterende oostfjorden liggen verschillende vissersdorpjes, waar van alles te zien is, zoals gezellige haventjes en felgekleurde huisjes. In Stöðvarfjörður ligt het stenenmuseum van Petra, waar je een bijzondere collectie stenen en mineralen kunt bewonderen. Ook staat hier een oud, blauw kerkje dat is omgebouwd tot hostel. Seyðisfjörður, waar ook de veerboot Smyril Line vanuit Denemarken aankomt, is prachtig gelegen aan de gelijknamige fjord Seyðisfjörður, en pal naast de weg naar dit dorp liggen enkele watervallen.

Ook in Oost-IJsland is nog veel meer te zien en te doen dan hier staat beschreven. Zo is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de stuwdam bij Kárahnjúkar, de op 469 meter hoogte gelegen boerderij Möðrudalur, die daarmee de hoogstgelegen bewoonde plek op IJsland is, en de Sænautasel turfboerderij met grasdak. Natuurlijk is het ook mogelijk om uitstapjes te maken naar het ruige binnenland van IJsland, bijvoorbeeld naar de vulkaan Askja en de mooie Snæfell. Meer informatie over het binnenland vind je HIER.

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »