Je reiswensen

Kárahnjúkar dam

Ten noorden van de gletsjer Vatnajökull is men in 2003 van start gegaan met de bouw van de waterkrachtcentrale Kárahnjúkarvirkjun. De naam van deze centrale is afgeleid van het gebergte Kárahnjúkar. De bouw van het project duurde circa zes jaar en heeft op IJsland geleid tot protesten. Er is ongerepte natuur verloren gegaan bij de bouw van de centrale, waaronder een vlakte waar rendieren overwinteren en enkele watervallen.

Er zijn vijf grote dammen gebouwd, waarvan de grootste, de Kárahnjúkastífla, 730 meter lang en 193 meter hoog is. De gletsjerrivieren Jökulsá í Fjlótsdal en Jökulsá á Dal, die beide uit de Vatnajökull zijn ontstaan, zijn afgedamd, waardoor het 57 km² grote Hálslón-reservoir is ontstaan. De waterstroom die in de centrale wordt omgezet naar energie wordt gebruikt voor de Fjarðaál aluminiumsmelter in Reyðarfjörður.

Deel deze pagina:

  • Káranhnjúkar dam
  • Kárahnjúkar dam
  • Káranhnjúkar dam
  • Kárahnjúkar dam

Regio op de kaart

[kaart marker="90"]

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist
De perfecte combinatie van reizen, natuur en fotografie delen met andere. Dat is onze passie.

Lees verder voor onze reizen van fotoreisspecialist

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »