Je reiswensen

Veerboot Baldur

De veerboot Baldur maakt dagelijks de oversteek over de fjord Breiðafjörður tussen het schiereiland Snæfellsnes in het zuiden en Brjánslækur in het noorden. Onderweg stopt de ferry nog kort bij het eilandje Flatey (‘Plat eiland’), wat meteen de enige verbinding tussen Flatey en het vasteland van IJsland is. Veel mensen maken gebruik van de veerboot tijdens hun reis van Reykjavík richting de Westfjorden of andersom, omdat het een behoorlijk aantal kilometers rijden scheelt. De route van Reykjavík tot Ísafjörður bedraagt 451 kilometer over de weg en 286 kilometer als de ferry wordt genomen. Bovendien is het een aangename afwisseling met het rijden en kun je de tijd op de boot goed gebruiken door al varend een maaltijd te nuttigen in het restaurant. De overtocht duurt in totaal ongeveer drie uur.

De mogelijkheid bestaat om een tussenstop van een paar uur (of langer) te maken op het eilandje Flatey. De meeste huizen op Flatey zijn gebouwd in de 19e eeuw. Als je rondwandelt over het eiland voelt het soms net alsof je terug in de tijd bent gegaan. Je mag niet met de auto het eiland op, maar je kunt er wel voor kiezen de auto op de veerboot te laten staan, terwijl jij zelf nog een paar uur op het eiland vertoeft. Je neemt dan de volgende ferry in de richting van je bestemming, waarna je auto daar al bij de haven op je staat te wachten.

Een Nederlands tintje

Nederlanders die gebruik maken van de Baldur ferry, zullen de boot wellicht herkennen. De boot was namelijk tot 2006 in bezit van rederij Doeksen en voer onder andere van Harlingen naar Vlieland en Terschelling, onder de namen Oost-Vlieland en Schellingerland. In 2006 is de veerboot van Harlingen naar IJsland gevaren, waarna hij in gebruik is genomen als veerboot over de Breiðafjörður. Door de jaren heen zijn er wel wat aanpassingen aan de boot gedaan, maar je kunt nog steeds Nederlandse dingen herkennen.

Vaarschema

Hieronder vind je het vaarschema van de Baldur ferry. Dit schema is onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor eventuele wijzigingen op de website van de ferry, www.seatours.is. Let wel: het is noodzakelijk om de boot tijdig te reserveren, want het is een populaire overtocht! Een overtocht enkele reis voor twee volwassenen + één normale auto kost ongeveer € 110.

Winter 2015 (1 januari tot 4 juni & 25 augustus tot 31 december**)
Van:      zondag tot vrijdag     zaterdag*
Stykkishólmur – Brjánslækur      15:00     *
Brjánslækur – Stykkishólmur      18:00     *

*Eventuele extra overtochten op zaterdag worden via de website www.seatours.is aangekondigd.
** Op 1 juni is er geen overtocht in verband met een nationale feestdag (‘Zeemansdag’).

Zomer 2015 (5  juni – 24 augustus)
Van:      dagelijks om:
Stykkishólmur -Brjánslækur      09:00         15:45   
Flatey (to Brjánslækjar)      10:30 17:15
Brjánslækur – Stykkishólmur      12:15 19:00
Flatey (to Stykkishólmur)      13:15 20:00

Deel deze pagina:

  • De Baldur Ferry, met de veerboot vanuit Stykkishólmur naar de Westfjorden
  • Vuurtoren Stykkishólmur
  • Haven van Stykkishólmur

Regio op de kaart

[kaart marker="94"]

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist
De perfecte combinatie van reizen, natuur en fotografie delen met andere. Dat is onze passie.

Lees verder voor onze reizen van fotoreisspecialist

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »