Spitsbergenspecialist - www.ijslandspecialist.nl
Je reiswensen
  • Je bevindt je hier: 
  • Home » 
  • Spitsbergenspecialist

Spitsbergenspecialist

Waarom Spitsbergen?blz 153 shutterstock_228875476

Een nieuwe bestemming in ons aanbod is Spitsbergen, een eilandengroep die qua natuur en schoonheid ontzettend goed aansluit bij de andere natuurbestemmingen die wij aanbieden. Je vindt hier uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen, maar ook veel dieren: zeehonden, vogelkolonies, rendieren en poolvossen, en natuurlijk de koning van de noordpool: de ijsbeer.
Wij bieden verschillende soorten reizen naar Spitsbergen aan: expedities per schip, waarbij je rond (een deel van) de eilanden vaart en hier en daar voet aan land zet, en wandelreizen op twee verschillende niveaus, waarbij het vasteland juist je thuisbasis is en je Spitsbergen op een unieke manier leert kennen. Wat je ook kiest: een bezoek aan Spitsbergen wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Over Spitsbergen (Svalbard)

Spitsbergen omvat een eilandengroep in de Noordelijke IJszee op 1300 kilometer van de noordpool en op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen, waar het officieel deel van uitmaakt. In 1194 is de naam ‘Svalbard’ voor het eerst genoemd in een IJslandse tekst waar het land wordt beschreven als ‘land van koude kusten’. De naam ‘Spitsbergen’ is aan de eilanden gegeven door de Nederlander Willem Barentsz in 1596, toen hij onderweg was naar Nova Zembla op zijn zoektocht naar een noordelijke route naar Azië. Spitsbergen bestaat uit drie grote eilanden (Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeøya) en ongeveer 80 kleinere eilanden. Er zijn verschillende nederzettingen op Spitsbergen, waarvan Longyearbyen met ongeveer 2000 inwoners de grootste is. Ny Ålesund is een internationaal onderzoekscentrum met ongeveer 40-100 inwonders (afhankelijk van de tijd van het jaar). Barentszburg is het centrum van de Russische mijnactiviteiten en heeft ongeveer 500 inwonders. Er zijn geen wegen die deze nederzettingen met elkaar verbinden.

Seizoenen, weer & klimaat
Tussen 19 april en 23 augustus geniet Longyearbyen van de middernachtzon, terwijl de zon in de periode tussen 28 oktober en 14 februari nooit boven de horizon uitkomt. Een gigantisch verschil dus. In de zomer (juni – augustus) verdwijnt de meeste sneeuw, bloeien er bloemetjes en is er een rijk vogelleven. Er zijn volop mogelijkheden voor outdooractiviteiten in deze periode. Dit is dan ook de populairste periode voor reizigers om naar Spitsbergen te gaan.
Ondanks het feit dat Spitsbergen zo dicht bij de noordpool ligt, is het klimaat relatief mild vergeleken met andere gebieden op dezelfde breedtegraad. In Longyearbyen is de gemiddelde temperatuur -14°C in de winter en +6°C in de zomer. Mist is niet ongewoon in de zomerperiode en het weer kan snel omslaan. Ook zijn er vaak grote plaatselijke verschillen.

Flora en fauna
Ongeveer 60% van het land is bedekt met grote en kleine gletsjers en op slechts 6% vind je vegetatie. De meest vruchtbare gebieden vind je rondom de fjorden aan de binnenkusten. De vegetatie krijgt maar heel kort de tijd om te groeien in het zomerseizoen en dankzij de lage temperaturen en relatief kale bodem zullen er geen hoge bomen of planten groeien. Toch zijn er zo’n 100 verschillende soorten planten te vinden op Spitsbergen. Wel moet je als reiziger goed uitkijken dat je de vegetatie niet vertrapt of plukt, want dit kan permanente schade aanrichten.
Er leven veel dieren op Spitsbergen, waaronder veel soorten vogels. Zo vind je hier alken, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels die hier broeden, maar ook verschillende soorten ganzen en eenden, zoals de eidereend. Andere dieren die je op Spitsbergen kunt tegenkomen, zijn rendieren, poolvossen en ijsberen. Een groot aantal ijsberen leeft op het noordoostelijk gelegen eiland Nordaustlandet. In de wateren rondom Spitsbergen en aan de kust leven verschillende soorten walvissen (waaronder de beluga), zeehonden (zoals baard- en ringrobben) en walrussen.

Spitsbergenspecialist_logo2015_RGB_300dpi_230415


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »