Je reiswensen

Autohuur IJsland

Autohuur IJsland

 De auto is het ideale vervoermiddel op IJsland: je beslist zelf over de te volgen route en het reistempo en je kunt stoppen waar, wanneer en zoveel je wilt. Voor het volgen van de ringweg en sommige zijwegen volstaat ’s zomers een gewone auto, maar voor het binnenland heb je beslist een vierwielaangedreven voertuig nodig. Veel wegen in het binnenland zijn tot eind juni/begin juli afgesloten (sommige gaan nog later open; vraag ons om advies!).

Een dag autohuur IJsland is gebaseerd op 24 uur, geteld vanaf het moment dat je de auto ophaalt. Er zijn drie seizoenen en drie verschillende prijsklassen. Hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger. Alle auto’s m.u.v. de campers worden verhuurd met WA-verzekering (aansprakelijkheid), CDW (Collision Damage Waiver) met een vrij hoog eigen risico, TP (Theft Protection) en onbeperkt aantal km’s. Je hoeft dus nooit achteraf extra kilometers bij te betalen.

Categorieën huurauto’s

Ondanks dat we zoveel mogelijk rekening houden met je wensen, kunnen we alleen een categorie garanderen, geen merk en type. De huurder/bestuurder van een auto moet tenminste de leeftijd van 20 jaar hebben en reeds minimaal één jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Indien je een auto huurt uit de categorie ‘4WD Speciale Auto’ of de Categorie O moet je tenminste de leeftijd van 25 jaar hebben en reeds minimaal één jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. De huurder/bestuurder van een groter voertuig (zwaarder dan 3500kg of voor vervoer van acht of meer passagiers) moet over een dienovereenkomstig rijbewijs beschikken.

Let op: voor het huren van een auto moet je tevens in het bezit zijn van een creditcard (American Express, Mastercard of Visa), die op naam staat van de hoofdbestuurder van de huurauto!

Een print van je creditcard dient als borg en eventuele extra kosten (zoals Keflavík-toeslag of Super-CDW) worden per creditcard afgerekend.

Autoverzekeringen: CDW, Super-CDW en autocascoverzekering

Het is raadzaam om je goed te verzekeren tegen mogelijke schade die je op kunt lopen op IJsland met je huurauto. Wij adviseren je daarom ook de autocascoverzekering af te sluiten voor de periode dat je de huurauto heeft gehuurd. Lees HIER meer over de autocascoverzekering. Wil je geen autocascoverzekering afsluiten dan raden wij je aan om in ieder geval de Super-CDW ter plaatse af te sluiten. Hierdoor verklein je je eigen risico aanzienlijk. Echter alle uitgesloten schades (zie daarvoor ook HIER) worden niet gedekt! Schade die ontstaan is terwijl je in overtreding bent, is op IJsland nooit gedekt, niet door Super-CDW en ook niet door de autocascoverzekering. Op veel routes in het binnenland zijn rivierdoorsteken onvermijdelijk. Wie een 4WD auto bij ons huurt, kan een afspraak maken voor een theoretische minicursus rivierdoorsteken, en ook in het informatiepakket zit hierover informatie. Met een tweewielaangedreven huurvoertuig mag je niet op F-wegen (de zogenaamde hooglandwegen, wegnummer met een F ervoor), de Kjölur (weg 35) en de Kaldidalur (weg 550) rijden.

Autoverzekering: CDW
CDW is inbegrepen bij alle autohuur. CDW beperkt het eigen risico bij schade aan de huurauto, maar het eigen risico is nog wel vrij hoog! Autocascoverzekering niet verplicht, maar ten zeerste aan te raden.

Wil je geen autocascoverzekering afsluiten, dan is het raadzaam om ter plaatse een Super CDW af te sluiten (niet verplicht). Hierdoor verklein je je eigen risico aanzienlijk. Zonder Super CDW of autocascoverzekering betaal je tevens voor het eventuele transport van je beschadigde wagen. Schade aan de onderzijde van de auto, schade ontstaan door off-road rijden, schade ontstaan terwijl je in overtreding bent en schade ontstaan tijdens rivierdoorsteken en zandstormen, zijn op IJsland nooit gedekt, ook niet door Super-CDW of autocascoverzekering! Op veel routes in het binnenland zijn rivierdoorsteken echter onvermijdelijk. Þórsmörk is berucht om zijn rivierdoorsteken en dan ook alleen geschikt voor grote jeeps. Wie een vierwielaangedreven auto bij ons huurt, kan een afspraak maken voor een theoretische mini-cursus rivierdoorsteken. Met een gewone personenauto mag je niet op F-wegen (wegnummer met een F ervoor), de Kjölur (weg nr. 35) en de Kaldidalur (weg nr. 550) rijden. Het filmpje How to drive in Iceland van The Road Traffic Directorate laat zien waar je zoal op moet letten als je van de IJslandse wegen gebruik maakt. Het rijden op wegen in het binnenland wordt niet onder de loep genomen.

Autocascoverzekering
De autocascoverzekering is een verzekering die speciaal in het leven is geroepen om schades (aan huurauto’s) te dekken die niet onder het eigen risico vallen (de zogenaamde uitgesloten schades) en om het eigen risico voor normale schades tot 0 terug te brengen. Uitgesloten schades zijn schade aan de onderzijde van de auto, aan banden, interieur, ontstaan door achteruitrijden, door bevriezing/oververhitting leidingsysteem en waterschade ontstaan bij rivierdoorsteken (met een vierwielaangedreven voertuig). Heb je een uitgesloten schade opgelopen op IJsland aan uw huurauto, dan moet normaal gesproken het volledige schadebedrag dus altijd zelf betaald worden. Echter door de autocascoverzekering af te sluiten worden deze uitgesloten schades afgedekt tot een maximum van € 7.000. Heb je een normale schade opgelopen, dan rekent de autoverhuurder altijd een bepaald eigen risico. Dit eigen risico is hoog. Op IJsland is dat bijvoorbeeld ISK 350.000. Ter plekke kan een huurder het eigen risico (voor normale schades) aan een huurauto verlagen door het afsluiten van de Super-CDW, echter er blijft altijd een aanzienlijk eigen risico bestaan. Heb je een normale schade opgelopen op IJsland aan je huurauto, dan moet dus het schadebedrag betaald worden tot het maximum van het eigen risico. Door de autocascoverzekering af te sluiten neemt de verzekeraar het eigen risicobedrag over tot een maximum van € 3.500. Samengevat betekent het afsluiten van een autocascoverzekering dat je bij gewone schades verzekerd bent voor het door de verhuurder berekende eigen risico tot € 3.500 en voor uitgesloten schades zelfs tot € 7.000.
Daarnaast is een bijkomend voordeel dat je ter plaatse ook geen Super-CDW meer hoeft af te sluiten.
De autocascoverzekering kost € 3,95 (auto) of € 7,50 (camper) per huurdag, eenmalig € 11,00 poliskosten en 21% assurantiebelasting. Dus én goedkoper én meer dekking.

Ophalen/inleveren

Indien je je auto ophaalt op Keflavík rekent de autoverhuurder eenmalig € 20, die je ter plekke moet voldoen. Je wordt met een shuttlebus naar je auto gebracht en bij het inleveren van de auto naar de vertrekhal gebracht. Het ophalen en/of inleveren van je auto op een andere plaats dan Keflavík Airport is ook mogelijk. Hiervoor rekent de verhuurder wel een andere (hogere) toeslag, afhankelijk van de gekozen locatie.

Eventuele extra’s
pick-up en drop-off Keflavík € 20 eenmalig per auto
hotel pick-up of drop-off service Reykjavík € 50 per keer
Overige extra`s (ter plekke te voldoen)
extra bestuurder(s) € 8 p.p.p.d (maximaal € 80 per huurperiode)
GPS € 10 per dag
babyzitje € 3 per dag

Wanneer je GPS of een kinderzitje wilt, moet je dat meteen bij het reserveren aangeven.

Inbegrepen in autohuur

Al onze auto’s worden verhuurd inclusief WA-verzekering, CDW, TP, onbeperkt aantal kilometers en een informatiepakket.

Niet inbegrepen in autohuur

Niet bij de autohuur inbegrepen zijn autocascoverzekering, Super- CDW, brandstof, € 20 éénmalige Keflavík-toeslag en éénmalig € 35 reserveringskosten.

Opsomming van eventuele extra’s (bedragen in euro’s en ter plekke te voldoen)

  • auto met CDW – premie inbegrepen – eigen risico ISK 350.000
  • ‘gewone’ auto met Super-CDW – premie € 9 t/m 15 per dag – eigen risico € 250 (niet nodig als autocascoverzekering is afgesloten)
  • 4WD auto en busje met Super-CDW – premie € 15 t/m 25 per dag – eigen risico € 375 (niet nodig als autocascoverzekering is afgesloten)
  • pick-up en drop-off Keflavík € 20 per keer
  • pick-up en drop-off service Akureyri € 150 per keer
  • hotel pick-up of drop-off service Reykjavík € 50 per keer
  • extra bestuurder(s) € 8 p.p.p.d (met een max. € 80 per huurperiode)
  • GPS € 10 per dag
  • babyzitje € 3 per dag

Deel deze pagina:


Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist
De perfecte combinatie van reizen, natuur en fotografie delen met andere. Dat is onze passie.

Lees verder voor onze reizen van fotoreisspecialist

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »