Veerboot IJsland, met eigen vervoer op IJsland, agent voor Smyril Line
Je reiswensen

Eigen vervoer IJsland

Eigen vervoer IJsland; met auto, fiets, caravan, camper en/of motor naar IJsland

Er zijn verschillende manieren om met je eigen vervoer naar IJsland te gaan. Met de veerboot Smyril Line is het mogelijk om vanaf Noord-Denemarken (Hirtshals) via de Faeröer naar Oost-IJsland te varen (klik HIER voor meer informatie over de veerbootovertocht). Wij verzorgen deze overtocht graag voor je, of je nu met de fiets, een personenauto (al dan niet met caravan of tenttrailer), terreinauto of camper reist. Maar je kunt er ook voor kiezen om je voertuig met de vrachtboot naar IJsland te verschepen in een container van Samskip, terwijl je zelf met het vliegtuig gaat (klik HIER voor meer informatie over de vrachtboot). Als je je fiets wilt meenemen naar IJsland kun je deze meenemen met het vliegtuig.

Uiteraard kun je dan ook een beroep op ons doen bij het uitstippelen van de mooiste route op IJsland. Op deze pagina vind je informatie over waar je goed op moet letten wanneer je met je eigen vervoer naar IJsland wilt gaan.

Met een caravan of tenttrailer

Een caravan of vouwtrailer mee naar IJsland kan prima, mits je je bewust bent van de beperkingen! De meeste wegen zijn nogal smal, waardoor je bij tegenliggers goed moet opletten. En vooral op steenslagwegen kunnen enkele steile hellingen (tot 20%) problemen geven wanneer de trekauto niet genoeg trekkracht en eigen gewicht bezit. Verder waait het vaak en flink op IJsland en is het binnenland voor een gewone caravan echt taboe.

Met een motor of quad

Wie met een motor of quad naar IJsland gaat moet zorgen voor een waterdicht en trilbestendig bagagesysteem, boordgereedschap (met bandenspanningmeter), bandenplakset en warme, wind- en waterdichte motorkleding. Wie niet te veel afwijkt van de ringweg kan met een toermotorfiets uitstekend uit de voeten. Maar wanneer je het binnenland in wilt, is een off-the-road met een of meer extra jerricans brandstof wenselijk. Houd op de meeste binnenlandwegen rekening met doorwadingen. Men mag nergens van de weg af en op overtreding staan terecht hoge boetes.

Met een fiets

IJsland is geen ideaal fietsland (veel wind, stof, modder, rivierdoorsteken in het binnenland, vrijwel geen fietspaden, weinig binnendoorweggetjes, e.d.). Voor de echte fietsliefhebbers vormen deze omstandigheden echter vaak een extra uitdaging. Wie met het vliegtuig reist, dient zijn of haar fiets op het vliegveld stevig te verpakken. Omdat een fietsdoos niet op het vliegveld op IJsland ‘geparkeerd’ mag worden, is dat onhandig. Beter is een rol bubbeltjesplastic en tape of een plastic fietshoes, die evt. in Njarðvík (vlakbij het vliegveld) of Reykjavík tegen betaling op de camping wordt achtergelaten voor de terugreis. Het stuur moet dwars worden gedraaid en uitstekende delen, zoals trappers, moeten op het vliegveld worden verwijderd en in de bagage (bij Icelandair buiten de fiets de normale 23 kilo bagagevrijdom en handbagage) meegenomen. De afmetingen van de ingepakte fiets mogen niet meer bedragen dan 2,21 x 1,02 x 0,56 m.
De veerboot van de Smyril Line, die vanuit Noord-Denemarken vertrekt, vraagt geen aanpassingen.
Fietsenmakers zijn schaars op IJsland, dus neem bandenplakspullen, gereedschap en enkele essentiële reserveonderdelen mee. Tegen betaling kan de fiets voor- of achterop de lijnbus mee. De beschikbare ruimte is beperkt en met slecht weer is de animo groot; reserveren is niet mogelijk.
Op IJsland zijn weliswaar mountainbikes te huur, maar daar hangt een flink prijskaartje aan en een huurfiets fietst natuurlijk nooit zo fijn en vertrouwd als een eigen fiets.

Rijden op IJsland

Langs de ringweg zijn voldoende benzinestations. Veel van die benzinestations zijn uitgegroeid tot complete servicestations met een supermarktje, cafetaria/restaurant en/of hotel. Het filmpje How to drive in Iceland van The Road Traffic Directorate laat zien waar je zoal op moet letten als je van de IJslandse wegen gebruik maakt. Het rijden op wegen in het binnenland wordt niet onder de loep genomen. Banden en ketting slijten op IJsland harder dan normaal. Dat geldt vooral op de gravelwegen in het binnenland (Sprengisandur, Kjölur, Askja, e.d.). Wie veel kilometers aflegt of langere tijd naar IJsland gaat en regelmatig ook het binnenland opzoekt, doet er verstandig aan reservebanden mee te nemen. Houd verder rekening met veel wind en bij regen met een glad of modderig wegdek.

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »