Je reiswensen

vulkaan IJsland

08-10-2014: Zoals men waarschijnlijk al gemerkt heeft zijn er een stuk minder updates over de vulkaan. Dit komt omdat er al langdurig een stabiele situatie is. Eigenlijk is de richting van de gaswolk het enige wat dagelijks wijzigt. Onderstaande foto is een een foto van de Caldera in Bárðarbunga door: Omar Ragnarsson.

03-10-2014: Op dit moment geen wijzigingen in de situatie, d.w.z.: Caldera zakt gestaag met 50cm/dag, het lavaveld is nu ruim 49 Km2 groot. De uitbarsting zelf gaat met onverminderde kracht door. Een mooi filmpje hiervan is te zien  op YouTube.

29-09-2014: Een kleine update omtrent de vulkaan op IJsland (Bardarbunga). Momenteel valt het niet mee voor de onderzoekers die daar aanwezig zijn. Sneeuw en ijzel spelen hun parten.
De rest rondom de eruptie is elke dag een herhaling van zetten: Ten noorden van Askja zijn weer extra hooglandroutes afgesloten, ook enkele routes vanuit Bárðardal en Graenavatn.

Twee foto’s om een indruk te geven hoe groot het lavaveld nu is (44.2 Km2, en 18 Km lang), geprojecteerd over Reykjavík.
`

22-09-2014: Momenteel is de eerste en enige prioriteit van de wetenschappers om te bepalen wanneer er iets te gebeuren staat wat betreft de eruptie. Er wordt gewaarschuwd dat het momenteel de gevaarlijkste plek van Ijsland is.
Bijzonder is dat ondanks al deze waarschuwingen er toch 6 tracks gevonden zijn van mensen die perse de eruptie willen bekijken.

 

`

 

 

 

17-09-2014: Er is momenteel niet heel veel nieuws om te melden over de vulkaan, maar geen nieuws is ook nieuws…
De kracht van de uitbarstingen zijn wat minder en het lavaveld groeit nu meer in de breedte dan in de lengte. De caldera zakt nog steeds in.
Helaas heeft het SO2 gas dezelfde uitwerking op de dieren als op de mensen en maken de boeren zich daar zorgen over. Op onderstaande foto is de luchtvervuiling goed te zien;

11-09-2014: De waarden betreffende de SO2 concentratie variëren heel sterk, van heel hoog naar een uur later weer laag. Ook de bevingen in de caldera houden aan. Het zit nu op een stabiele hoeveelheid van ongeveer één beving per dag.

 

`

 

 

 

08-09-2014: Gisteren heeft de lavastroom uiteindelijk de Jokulsa-rivier bereikt. Hierbij komt enigszins stoom vrij, maar niet zo spectaculair als men had verwacht of misschien zelfs gehoopt. Het gebied blijft wel gevaarlijk en dit met name door de giftige gassen die vrijkomen. De hoeveelheid aardbevingen rond de eruptieplek zijn drastisch verminderd, daarentegen gaan de bevingen in de caldera onverminderd door. De caldera bodem blijft zakken. Satellietbeelden laten een verhoogd SO2-gehalte zien (zwavedioxide), vergelijkbaar met een zware smog melding in Nederland. Dat is per gebied anders, afhankelijk van de luchtstroming. De noordelijke scheur heeft nu twee lavafonteinen in het midden en de zuidelijke scheur vertoont sinds gistermiddag geen lava-uitstoot meer.

`
Gos í Holuhrauni

 

 

Deel deze pagina:


Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist
De perfecte combinatie van reizen, natuur en fotografie delen met andere. Dat is onze passie.

Lees verder voor onze reizen van fotoreisspecialist

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »