Vulkanen op IJsland, meest actieve Vulkanen op een rij | IJslandspecialist
Je reiswensen
  • Je bevindt je hier: 
  • Home » 
  • Vulkanen op IJsland; de 7 meest actieve op een rij

Vulkanen op IJsland; de 7 meest actieve op een rij

Vulkanen op IJsland

Er zijn 140 vulkanen op IJsland. Hiervan zijn er 30 actief en iedere 5 jaar barst er 1 uit. In de afgelopen 200 jaar zijn 11 van de 30 vulkanen uitgebarsten. Dat maakt IJsland anders dan de meeste landen om ons heen en geeft het landschap zijn bijzondere kenmerken. De vulkanen op IJsland liggen verspreid over het land, maar ook de borrelende modderpoeltjes, pseudokraters, hete bronnen, lavavelden, kratermeren,rokende geothermale gebieden met fumaroles, kraters en geisers.
De vulkanische activiteit wordt voorafgegaan door aardbevingen, veroorzaakt door geothermische veranderingen diep onder de grond. Hieronder een overzicht van de 7 meest actieve vulkanen op IJsland.

Askja vulkaan

De Askja vulkaan, gelegen in het centrale hoogland van IJsland, is een stratovulkaan en bekend vanwege het mooie, 36 garden warme, kratermeer, waar je in kunt zwemmen.
De enorme uitbarsting in 1875 heeft enorme gevolgen gehad voor heel IJsland. In 1961 is de vulkaan voor het laatst uitgebarsten.

Lees meer over de Askja vulkaan.

Eyjafjallajökull vulkaan

De Eyjafjallajökull is heel bekend en heeft meermaals van zich doen laten spreken sinds de ijstijd. De laatste uitbarsting was in 2010, toen hij een groot deel van het luchtverkeer in West-Europa verstoorde. De Eyjafjallajökull is een stratovulkaan en ligt dicht bij Vík aan de zuidkust van IJsland. Op het hoogste punt is vulkaan 1.651 meter hoog en de krater is 3-4 kilometer in doorsnede. Je loopt vanaf de waterval Skógarfoss in 6 uur naar de 2 kraters; Magni en Moði. Zeker als je de Laugavegur trektocht loopt is het aan te raden om helemaal door te lopen naar de kust zodat je langs de kraters komt. Kijk voor de meerdaagse trekking Laugavegur op IJsland hier

Hekla vulkaan

De Hekla vulkaan is de afgelopen eeuw al vijf keer uitgebarsten; 1945, 1970, 1980, 1991 en het jaar 2000.
Hekla ligt in het zuidwesten van IJsland en maakt deel uit van een keten van vulkanen die ongeveer 40 kilometer lang is. Als je wegnummer 1 volgt vanuit Reykjavík naar oosten van het land kom je hem tegen ter hoogte van het dorpje Hekla. De afgelopen 1000 jaar heeft de vulkaan 8000 kubieke meter lava uitgestoten. Wereldwijd de koploper onder de vulkanen die zulke enorme volumes heeft uitgestoten.

Krafla vulkaan

De Krafla vulkaan (818 meter hoog) kent zijn laatste grote eruptie in 1724, ten westen van de vulkaan over een periode van vijf jaar ontstonden iedere keer weer diverse eruptiekanalen die de lava rijkelijk lieten vloeien. Het ondergrondse vulkaansysteem heeft een doorsnede van 25 kilometer.

Een reis die langs de Krafla Vulkaan komt is: “Het Beste van IJsland”, een 15 dagen autorondreis, kijk hier voor meer informatie

Grímsvötn vulkaan

De Grímsvötn is de meest actieve vulkaan van IJsland en daarom nauwlettend in de gate gehouden. De vulkaan ligt onder de ijskap (700 tot 800 meter dik) van de gletsjer Vatnajökull.
Alleen al in de afgelopen 20 jaar heeft de vulkaan vier krachtige uitbarstingen gehad. De uitbarsting in 2011 is de meest recente in de geschiedenis.

Katla vulkaan

De Katla vulkaan houdt zich schuil onder de Mýrdalsjökull (gletsjer in het zuiden van IJsland). Er rust een ijskap die 600 meter dik is boven op de vulkaan. De activiteit van de vulkaan worden zorgvuldig in de gaten gehouden. De laatste uitbarsting was namelijk in 1918 en uit de geschiednis van deze vuljkaan weet men dat hij iedere 40-80 jaar uitbarst.

Sneeuwscootertocht op de Mýrdalsjökull doen. Iets voor jou? kijk hier

Surtsey

Surtsey is het vulkanische eiland dat in 1963 is ontstaan. Het eiland is niet toegankelijk maar als je naar het meest westelijke puntje rijdt van het hoofd eiland van de Westman eilanden kun jje het zien liggen. De eruptie duurde 3,5 jaar en het eiland groeide tot de grootte van 2,6 vierkante kilometer in 1967.

Deel deze pagina:


Maatwerkspecialist

Maatwerkspecialist

De reizen die je op onze website(s) ziet dienen met name ter inspiratie. Graag creëren we samen met jou de reis naar je wensen; jouw unieke verhaal.
Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Lees verder »

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht IJsland ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer op IJsland

Het weer op IJsland

Het actuele weer op IJsland, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »